Wednesday, July 19, 2006

 

Rechizitoriul Fraudei SNTR

Niculae Ioan trebuie cercetat de DNA pentru inselaciune in dauna statului ca beneficiar al scutirilor ilegale de datorii la SNTR, spalare de bani proveniti din trafic de arme si droguri si coruperea oficialilor statului Roman

Complicii lui Niculae:
Ioan Niculae a preluat Asirom printr-o privatizare frauduloasa cu ajutorul lui Gheorghe Ionescu, (fost director general la FPS, ulterior administrator la Asirom, Tutunul Romanesc (SNTR) si Rafinaria Astra Romana, si in prezent administrator la BCR si SNP Petrom) impreuna cu Stefan Boboc, fost presedinte CNVM 1995-2001, condamnat la 3 ani inchisoare pentru fraudarea FNI. (Boboc reprezinta Interagro la Asirom, Rafinaria Astra Romana, Viromet, Sofert, Azochim etc). In 1997 Ioan Niculae a cumparat 4 companii de la FPS in 4 zile si le-a platit cu dividendele incasate de la aceste companii. Ioan Niculae este implicat adanc in fraudele si furturile de combustibil de la Rafinaria Astra Romana, acoperite cu complicitatea procurorilor si a SRI local. Azochim si Sofert sunt deja in faliment iar Rafinaria Astra Romana si-a inchis portile.
Nicolae Eugen Crisan Presedintele Comisiei de Supreveghere a Asigurarilor a devenit complicele lui Niculae prin ajutorul dat in acoperirea capusarii Asirom de catre Interagro. Numirea lui Crisan de catre Comisia de finante a parlamentului l-ar fi costat pe Niculae 2 milliarde de lei.
Ileana Agalopol, Comisar la CNVM a fost director la societatea de valori mobiliare Equity Invest. In aceasta calitate a blocat orice investigatie asupra practicilor frauduloase ale lui Niculae pe piata de capital, si continua sa-l alimenteze cu informatii privilegiate din interiorul CNVM.
Nicolae Iliuta Presedinte Asirom este in conflict de interese prin pozitia de director al directiei juridice al Secretariatului general al Guvernului. Supravegheaza toate fluxurile de acte normative si intervine acolo unde-l intereseaza pe Niculae. La Asirom pune in aplicare toate ordinele ilegale ale acestuia.
Mihai Unghianu Secretar General Adjunct la Camera Deputatilor aflat in conflict cu pozitia de Secretar General of Consiliului de Administratie Asirom intermediaza traficul de influenta pentru Comisiile parlamentare care numesc membri CSA, CNVM etc. Ca Secretar General adjunct al Guvernului in 1992-1996, a fost inculpate oficial pentru complicitate in afacerea de spalare de bani “Adrian Costea”
Gheorghe Muscalu ex-Procuror General al Romaniei. A blocat investigatiile de descoperire a fraudelor la Rafinaria Astra Romana in care au fost implicate si ofiteri SRI.
Adrian Videanu, primar Bucuresti. Este implicat prin societatea de valori mobilare Equity Invest condusa de Ileana Agalopol, Ioan Niculae fiind unul din cenzorii Equity Invest.
Gheorghe Albu, fost senator PD implicat in frauda “Sunoil” impotriva Petrom, este membru in consiliul de administratie al Rafinariei Astra Roman, este asociat cu Petrica Sorescu in Kronos Energy si Galaxy International Trading East Europe. Petrica Sorescu i-a luat locul lui Barry Rothwell, reprezentantul Galaxy Energy, la conducerea filialei din Romania.
Alexandru Bittner a vandut catre Asirom actiuni in Concordia Romana pentru 3 milioane dolari desi societatea valora de 10 ori mai putin
Liviu Adrian Istrate care a fraudat Banca Agricola in complicitate cu S.O.Vantu reprezinta Asirom adunarea actionarilor SNTR.
Minin Leonid cunoscut traficant de arme si droguri. Cautarile pe internet (“galaxy energy” interagro) si (“galaxy energy” mafia) dovedesc legaturile lui Ioan Niculae cu seful mafiei ucrainiene Leonid Minin prin actionariatul SNTR. Pin implicarea lui Galaxy Energy in privatizarea “de fatada“ a SNTR, Niculae ajuta firma lui Minin sa spele banii proveniti din trafic de arme.

Dovezile fraudei la SNTR din surse publice:
Ioan Niculae a premeditat, prin frauda, iertarea datoriilor a treia oara la SNTR provocand “majorarea fictiva” a detinerii si controlului statului asupra societatii, deoarece, inainte ca statul sa redevina actionar majoritar, statutul SNTR a fost modificat astfel incat deciziile in adunarea actionarilor se puteau lua doar cu 75% din capital prezenta, deci fara votul Interagro nu se putea schimba nici macar Consiliul de Administratie.
Monitorul oficial partea IV nr 1194/14.V.2003
Statutul SNTR a fost modificat astfel in martie 2003 cu acordul AVAS. In aprilie 2003 se introduce in capitalul SNTR un teren care apartinea Dragon Medical Complex si se emit actiuni numai in numele statului care “redevine majoritar” in timp ce “majoritarul” Interagro nici macar nu-si exercita dreptul de preemtiune pentru a-si pastra ponderea in capital. Ulterior dupa ce Dragon Medical Complex isi recupereaza terenul Capitalul SNTR ramane nemodificat iar statul majoritar.
http://www.evz.ro/article.php?artid=150443
Tot in Aprilie 2003 Asirom (controlata de Interagro) cumpara de la Bittner Alexandru si asociatii sai, cu peste 2 milioane de euro, societatea Concordia Romana care valora de 10 ori mai putin. Dupa aceasta tranzactie, Guvernul Nastase se lasa convins sa mai ierte o data SNTR de datorii, dand un ajutor de stat ilegal si scotand-o la privatizare si impunand potentialilor investitori conditii pe care nici o companie occidentala din domeniu tutunului care investise deja in Romania, nu le putea indeplinii. http://www.bursa.ro/cotidian/?pag=online din 08/30/2004
Ajutorul de stat ilegal poate afecta sansele Romaniei de integrare in UE. Decizia Nr. 99 din 24.03.2004 a Consiliului Concurentei prin care s-a aprobat ajutorul de stat devine nula de drept intrucat Interagro nu a pierdut nici un moment controlul SNTR.
http://www.competition.ro/decizii/2004/99.pdf
In Ianuarie 2004 statul promite iertarea SNTR de plata a inca 25 milioane euro datorii si vinde cei 56% consortiului format din Galaxy International Ltd B.V.I. si CTS SRL Italia. Galaxy Energy este o companie controlata de la infiintare de FBA AG (Finanz und Beteiligungs Aktiengesellschaft AG, din Liechtenstein). http://www.tpt.com/news/index.asp?c=xml/pr10072001.xml
http://www.bursa.ro/cotidian/?pag=online din 01/26/2004
Comform unui raport al serviciilor secrete italiene facut public recent, Galaxy Energy este controlata de un traficant de arme, liderul al mafiei ucrainiene Leonid Minin, implicat in contrabanda cu droguri, persoane si arme.
http://www.publicintegrity.org/docs/bow/10_MININ_a_scanpdfdoc11.pdf
Dupa ce in februarie 2004 guvernul ierta de datorii a patra oara si re-privatizeaza SNTR-ul (care prin conditiile de cvorum era in continuare controlata de Interagro) Nicolae a modificat inca odata statutul societatii, de data asta in sens invers reducand cvorumul necesar deciziilor importante la 15% din totalul actiunilor SNTR.
Monitorul oficial partea IV nr 1290/3.V.2004
Astfel daca Leonid Minin, patronul Galaxy International, nu poate veni la AGA fiind dat in urmarire internationala si daca septuagenarul Elvio Celestini, mandatarul CTS SRL, are probleme de sanatate in Italia, Interagro poate lua decizii la Bucuresti doar cu votul lui Ioan Niculae, Stefan Boboc (reprezentantul Interagro la SNTR si la Asirom), Liviu Istrate (reprezentantul Asirom la SNTR, implicat si in scandalul Vantu-Banca Agricola). Controlul de facto al lui Niculaie asupra SNTR se materializeaza in decizii ale actionarilor SNTR in care Celestini este prezent prin telefon la AGA sau in locul lui apare Corneliu Tanase (omul lui Nicolae de la rafinaria Astra Romana). Activele SNTR sunt gajate sau transferate in interesul Interagro si a firmei de distributie tigari Galaxy Distribution.
Monitorul oficial partea IV nr, 1,63,517,1325/2005 si 871,1247,2449,1906,2282,2644,2931/2006
Guvernul a anuntat ca va angaja detectivi care sa investigheze legalitatea privatizarii SNTR, printr-o ordonanta de urgenta care cu siguranta a trecut si prin biroul lui Iliuta Nicolae, presedintele Asirom, deci omul lui Niculae in Guvern. Adica alti bani cheltuiti pe detectivi care sa acopere fraudele de partid si de stat, si prin care Tariceanu sa “bifeze” o promisiune electorala uitata: ca-i va baga in puscarie pe autorii hotiei din SNTR. Un cetatean onest pune la dispozitie Guvernului si Departamentului National Anticoruptie dovezile fraudelor de la SNTR, in anexele publice de mai jos, scutind astfel bugetul de alte cheltuieli cu detectivi platiti indirect tot de Ioan Niculae sa-l acopere.
http://www.evz.ro/article.php?artid=210358


Printre infractiunile faptuite sunt cele prevazute in Legea 31:
Art. 265. Se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani fondatorul, administratorul, directorul, directorul executiv sau reprezentantul legal al societatii, care prezinta, cu rea -credinta, in prospectele, rapoartele si comunicarile adresate publicului, date neadevarate asupra constituirii societatii ori asupra conditiilor economice ale acesteia sau ascunde, cu rea -credinta, in tot sau in parte, asemenea date.-Administratorii SNTR au ascuns cu rea credinta pastrarea controlului de catre Interagro la SNTR pentru ca statul sa-i ierte inca o data datoriile, prejudiciind cu sumele respective bugetul tarii.
Art. 266. Se pedepseste cu inchisoare de la unu la 3 ani fondatorul, administratorul, directorul, directorul executiv sau reprezentantul legal al societatii, care:
1. dobandeste, in contul societatii, actiuni ale altor societati la un pret pe care il stie vadit superior valorii lor efective sau vinde, pe seama societatii, actiuni pe care aceasta le detine, la preturi despre care are cunostinta ca sunt vadit inferioare valorii lor efective, in scopul obtinerii, pentru el sau pentru alte persoane, a unui folos in paguba societatii;
2. foloseste, cu rea -credinta, bunuri sau creditul de care se bucura societatea, intr -un scop contrar intereselor acesteia sau in folosul lui propriu ori pentru a favoriza o alta societate in care are interese direct sau indirect; Administratorii de la SNTR, Asirom, Sofert, Azochim, etc au folosit creditul si bunurile societatilor in interesul Interagro si in dauna propriilor societati.
3. se imprumuta, sub orice forma, direct sau printr -o persoana interpusa, de la societatea pe care o administreaza, de la o societate controlata de aceasta ori de la o societate care controleaza societatea pe care el o administreaza sau face ca una dintre aceste societati sa ii acorde vreo garantie pentru datorii proprii; Interagro se imprumuta folosind garantiile societatilor controlate.
4. raspandeste stiri false sau intrebuinteaza alte mijloace frauduloase care au ca efect marirea sau scaderea valorii actiunilor sau a obligatiunilor societatii ori a altor titluri ce ii apartin, in scopul obtinerii, pentru el sau pentru alte persoane, a unui folos in paguba societatii;
Art. 267. Se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani administratorul, directorul, directorul executiv sau reprezentantul legal al societatii, care:
1. emite actiuni de o valoare mai mica decat valoarea lor legala ori la un pret inferior valorii nominale sau emite noi actiuni in schimbul aporturilor in numerar, inainte ca actiunile precedente sa fi fost achitate in intregime;
2. se foloseste, in adunarile generale, de actiunile nesubscrise sau nedistribuite actionarilor SNTR a emis actiuni catre AVAS fara ca acesta sa le subscrie sau sa le plateasca cu terenuri sau bani.
Alte infractiuni subsecvente sunt cele de trafic de influenta, mita, spalare de bani prin implicarea banilor negri proveniti de la Galaxy Energy.


Anexe:

MONITORUL OFICIAL AL ROMANIEI, PARTEA a IV-a, Nr. 2166/20.VII.2004
Societatea Nationala
TUTUNUL ROMANESC S.A., Bucuresti
ACT ADITIONAL la actul constitutiv al Societatii Nationale TUTUNUL ROMANESC S.A.

Adunarea generala a actionarilor Societatii Nationale TUTUNUL ROMANESC S.A., cu sediul in Bucuresti, Bd. Regiei nr. 2, sectorul 6, inmatriculata la Oficiul registrului comertului cu nr. J 40/1663/1998, cod unic de inregistrare 472585, atribut fiscal R, intrunita in sedinta extraordinara din data de 29.04.2004, la care au participat, din partea SC Interagro SA, detinatoare a unui numar de 1.629.705 actiuni, reprezentand 41,70938 % din totalul de 3.907.287 actiuni, reprezentata de Stefan Boboc in baza procurii de participare imputernicire, nr. 402230/28.04.2004, din partea Galaxy Energy International LTD, detinatoare a unui numar de 1.102.011 actiuni reprezentand 28,204 % din totalul de 3.907.287 actiuni, reprezentata legal prin Corneliu Tanase, in baza procurii autentificate cu nr. 7840 din 26.04.2004, din partea CTS, detinatoare a unui numar de 1.102.011 actiuni, reprezentand 28,204 % din totalul de 3.907.287 actiuni, prin reprezentant legal dl Corneliu Tanase, in baza procurii autentificate cu nr. 7840 din 26.04.2004, Galaxy Energy Internationtal LTD si CTS detinatoare in comun a actiunii cu nr. 3.907.287, reprezentata legal prin Corneliu Tanase, in baza procurii autentificate cu nr. 7840 din 26.04.2004, din partea SC Asigurarea Romaneasca-ASIROM SA detinatoare a unui numar de 34.538 actiuni, reprezentand 0,8839 % din totalul de 3.907.287 actiuni, reprezentata de dna Tanase Florentina Simona, prin mandat de reprezentare nr. 923 din 28.04.2004, din partea SC Rafinaria Astra Romana SA, detinatoare a unui numar de 34.537 actiuni, reprezentand 0,8839 % din totalul de 3.907.287 actiuni, reprezentata de Tanase Corneliu, prin procura de participare-imputernicire nr. 2281 din 28.04.2004,din partea lui Ioan Niculae, asociat persoana fizica, detinator al unui numar de 4484 actiuni, reprezentand 0,1148 % din totalul de 3.907.287 actiuni, reprezentat prin imputernicit Stefan Boboc, in baza procurii de participare-imputernicire,tinand cont de problemele analizate si aprobate in sedinta extraordinara a adunarii generale a actionarilor din 29.04.2004 si consemnate in procesul-verbal nr. 53/29.04.2004, in baza competentelor stabilite prin Legea nr.
31/1990, republicata si modificata, si prin actul constitutiv al Societatii Nationale TUTUNUL ROMANESC S.A., a aprobat modificarea art. 22.1, cap. VI din actul constitutiv al Societatii Nationale TUTUNUL ROMANESC S.A., in sensul schimbarii componentei comisiei de cenzori prin numirea dnei Hura Cornelia, cetatean roman, nascuta la data de 26.01.1952 in comuna Pirscoveni, judetul Olt, domiciliata in Bucuresti, Str. Veteranilor nr. 6, bl. M15, sc. 1, et. 2, ap. 9, sectorul 6, legitimata cu C.I. seria RD nr. 171826, emisa de Serviciul de Evidenta a Populatiei la data de 14.06.2001, cod numeric personal 2520126400319, ca cenzor titular in comisia de cenzori, in locul dlui Hura Mihai. In coinsecinta, art. 22.1, liniuta 1, cap. VI din actul constitutiv al Societatii Nationale TUTUNUL ROMANESC S.A. va avea urmatorul cuprins: Hura Cornelia cenzor, cetatean roman, nascuta la data de 26.01.1952 in comuna Pirscoveni, judetul Olt, domiciliata in Bucuresti, Str. Veteranilor nr. 6, bl. M15, sc. 1, et. 2, ap. 9, sectorul 6, identificata cu C.I. seria RD nr. 171826, cod numeric personal 2520126400319, emis de Serviciul de Evidenta a Populatiei la data de 14.06.2001. Restul prevederilor din actul constitutiv al Societatii Nationale TUTUNUL ROMANESC S.A. ramane neschimbat.

MONITORUL OFICIAL AL ROMANIEI, PARTEA a IV-a, Nr. 3643/24.XI.2004
Societatea Comerciala GALAXY INTERNATIONAL TRADING EAST EUROPE - S.R.L., Bucuresti
ACT ADITIONALla actul constitutiv al Societatii ComercialeGALAXY INTERNATIONAL TRADING EAST EUROPE - S.R.L.,cu sediul in Bucuresti, str. Colonel Constantin Blaremberg nr. 3, sectorul 1,inmatriculata la Oficiul registrului comertului cu nr. J 40/7909/1995, C.U.I. 7738650

Subscrisa Societatea Comerciala GALAXY ENERGY (EAST EUROPE) LTD, in calitate de asociat unic al Societatii Comerciale GALAXY INTERNATIONAL TRADING EAST EUROPE - S.R.L., reprezentata legal de dl Gherasim Gheorghe,
domiciliat in Bucuresti, str. Ivanovici D. Mendeleev nr. 39, et. 2, ap. 6, sectorul 1, in conformitate cu deciziile asociatului unic din data de 20.09.2004 si respectiv 27.10.2004, a decis modificarea actului constitutiv, dupa cum urmeaza: II. Administrarea societatii 1. Se revoca din functia de administrator al societatii dl Barry Rothwell.
2. Se numeste in functia de administrator unic al societatii, cu puteri depline, dl Sorescu Petrica, cetatean roman, nascut la data de 29 iunie 1954 in Bucuresti, fiul lui Iordan si al Mariei, casatorit, domiciliat in Bucuresti, aleea Tincani nr. 1, bl. F12, sc. 2, et. 3, ap. 28, sectorul 6, identificat cu C.I. seria RT nr. 000154, eliberata la data de 17.08.1998, cod numeric personal 1540629400301. Celelalte prevederi si clauze ale actului constitutiv raman nemodificate.Prezentul act a fost redactat in 4 exemplare azi, 27.10.2004, la sediul Societatii Civile de Avocati Alexandru & Asociatii.

MONITORUL OFICIAL AL ROMANIEI, PARTEA a IV-a, Nr. 6301/11.I.2004
Societatea Comerciala
GALAXY TOBACCO - S.A., Bucuresti
HOTARAREA NR. 16
din data de 23.11.2005 a adunarii generale extraordinare a actionarilor Societatii Comerciale GALAXY TOBACCO - S.A.
Adunarea generala a actionarilor Societatii Comerciale GALAXY TOBACCO - S.A., intrunita in sedinta extraordinara la data de 23.11.2005, la care a participat din partea CTS detinatoare a unui numar de 1.102.011 actiuni reprezentand 28,204 % din totalul de 3.907.287 actiuni, telefonic, prin dl Elvio Celestini in baza procurii speciale autentificate cu nr. 2657/30.03.2004 la Biroul notarului public Ciuhan Aurora Braila. Traducerea dezbaterilor cat si a pozitiei dl Elvio Celestini a fost asigurata de dl Cristea Gheorghe, identificat cu B.I. seria O.B. nr. 419881, cod numeric personal 1560424400040 si de dl Antonello Celestini, identificat cu pasaport seria 088969N/2000, persoane cunoscute de dl Elvio Celestini si cunoscatoare ale limbii italiene; Societatea Comerciala INTERAGRO - S.A., detinatoare a unui numar de 1.629.705 actiuni reprezentand 41,70938 % din totalul de 3.907.287 actiuni, reprezentata de dl Boboc Stefan
in baza procurii speciale nr. 506015/23.11.2005; Societatea Comerciala ASIGURAREA ROMANEASCA-ASIROM - S.A., detinatoare a unui numar de 34.538 actiuni reprezentand 0,8839 % din totalul de 3.907.287 actiuni, reprezentata de dl
Liviu Adrian Istrate prin mandat de reprezentare nr. 2200 din 23.11.2005, Societatea Comerciala RAFINARIA ASTRA ROMANA - S.A., detinatoare a unui numar de 34.537 actiuni reprezentand 0,8839 % din totalul de 3.907.287 actiuni,
reprezentata de dl Tanase Corneliu prin procura de participare-imputernicire nr. 3380 din 23.11.2005. La sedinta a participat doamna avocat Stoica Adela care a certificat cele consemnate in hotarare, calitatea partilor si a dat data certa acestui inscris. Ca urmare a celor consemnate in procesul-verbal nr. 63 incheiat in sedinta din 23.11.2005. In baza competentelor stabilite prin Legea nr. 31/1990 cu modificarile ulterioare si prin actul constitutiv al Societatii Comerciale GALAXY TOBACCO - S.A., adunarea generala a actionarilor intrunita in sedinta extraordinara din data de 23.11.2005, hotaraste: Art. 1. Actionarii reprezentand 71,68118 % din capitalul social al Societatii Comerciale GALAXY TOBACCO - S.A. aproba constituirea unei garantii reale ipotecare, in favoarea FINANSBANK SUISSE S.A., asupra:
A. Imobilului situat in Bucuresti, Bd. Regiei nr. 2, sectorul 6, avand numar cadastral 2259/4/2/7, inscris in CF nr. 28055 sectorul 6, Bucuresti, parcela 7, teren in suprafata de 1.444,35 m2 si asupra suprafetei indivize de 516,48192 m2 reprezentand cota indiviza de 4,86 % din dreptul de proprietate asupra terenului cu o suprafata de 10.627,20 m2,
numar cadastral provizoriu 2259/4/2/17, conform actului aditional la actul de lotizare autentificat cu nr. 677/8.07.2004 de notarul public Tamara Gartig, act aditional autentificat cu nr. 2124/1.07.2005 la Biroul notarilor publici asociati Mone Gabriela Olga si Andrei Aurel Jean, aflate in proprietatea Societatii Comerciale GALAXY TOBACCO - S.A., Fabrica de Tigarete Bucuresti.
B. Imobilului situat in Bucuresti, Bd. Regiei nr. 2, sectorul 6, avand nr. cadastral 2259/4/2/16, inscris in CF nr. 28055 sectorul 6, Bucuresti, parcela 16, compus din teren in suprafata de 4.905,15 m2 din masuratori cadastrale, constructia hala fermentare, C25, suprafata construita de 3.225,92 m2 din masuratori cadastrale, rampa, C26, suprafata construita de 27,56 m2, rampa, C27 cu suprafata construita de 36,79 m2 si asupra suprafetei indivize de 1.753,488 m2 reprezentand cota indiviza de 16,50 % din dreptul de proprietate asupra terenului cu o suprafata de 10.627,20 m2,
numarul cadastral provizoriu 2259/4/2/17, conform actului aditional la actul de lotizare autentificat cu nr. 677/8.07.2004 de notar public Tamara Gartig, act aditional autentificat cu nr. 2124/1.07.2005 la Biroul notarilor publici asociati Mone Gabriela Olga si Andrei Aurel Jean, aflate in proprietatea Societatii Comerciale GALAXY TOBACCO - S.A.,
Fabrica de Tigarete Bucuresti. C. Imobilului situat in Bucuresti, Bd. Regiei nr. 2, sectorul 6, avand numar cadastral provizoriu 2259/4/2/6, inscris in CF nr. 28055 sectorul 6, Bucuresti - parcela 6, depozit tutun brut C6 suprafata construita de 2.514,47 m2 si rampa C7, suprafata construita de 196,30 m2, si terenul aferent in suprafata de 3.265,51 m2 din masuratori cadastrale, conform act de lotizare autentificat cu nr. 677 din 8.07.2004 la Biroul notarilor publici
asociati Tamara Gartig si Ioana Iliescu, caruia i s-a atribuit suprafata indiviza de 1.166,86656 m2 reprezentand cota indiviza de 10,98 % din dreptul de proprietate asupra terenului cu o suprafata de 10.627,20 "cale acces numar cadastral provizoriu 2259/4/2/17 stabilit prin actul aditional la actul de lotizare autentificat cu nr. 2124 la 1.07.2005 la
Biroul notarilor publici asociati Mone Olga Gabriela si Aurel Andrei Jean.
Art. 2. Actionarii reprezentand 71,68118 % din capitalul social al Societatii Comerciale GALAXY TOBACCO - S.A. aproba garantia suplimentara solicitata de banca privind diminuarea proportionala a capitalului social al Societatii Comerciale GALAXY TOBACCO - S.A., cu valoarea imobilului asupra caruia se constituie ipoteca, in cazul in care se va trece la executarea silita, ca urmare a neachitarii de catre Societatea Comerciala INTERAGRO LTD, Anglia, a creditului acordat de banca.
Art. 3. Se imputerniceste sa semneze pentru Societatea Comerciala GALAXY TOBACCO - S.A., in calitate de garant ipotecar, contractul de ipoteca, directorul general ing. Marcel Cadar, identificat cu C.I. seria PH nr. 078165 si director economic Mihai Vuta identificat cu C.I. seria RD nr. 142096, pentru garantarea creditului acordat de Societatea Comerciala INTERAGRO LTD, Anglia, precum si a tuturor actelor ce se vor incheia cu banca.
Art. 4. Imputernicirea directorului general ing. Marcel Cadar si a directorului economic Mihai Vuta se va realiza printr-o procura speciala semnata din partea Societatii Comerciale GALAXY TOBACCO - S.A. de presedintele consiliului de administratie, dl Alecu Ioan Niculae.
Art. 5. Prezenta hotarare va fi dusa la indeplinire de conducerea societatii.


MONITORUL OFICIAL AL ROMANIEI, PARTEA a IV-a, Nr. 1194/14.V.2003
Societatea Nationala TUTUNUL ROMANESC S.A., Bucuresti
ACT ADITIONAL la statutul Societatii Nationale TUTUNUL ROMANESC S.A., inmatriculata cu nr. J 40/1663/1998 la Oficiul Registrului Comertului al Municipiului Bucuresti, cod unic de inregistrare
472585 ("Societatea")
Incheiat intre:
1. Societatea Comerciala INTERAGRO S.A., detinatoare a unui numar de 1.629.705 actiuni, reprezentand 50,23 % din totalul de 3.244.167 actiuni, reprezentata de dl Mirea Marin, in baza
procurii de participare-imputernicire nr. 301123 din data de 27 martie 2003,
2. Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului, detinatoare a unui numar de 1.540.903 actiuni, reprezentand 47,50 % din totalul de 3.244.167 actiuni, reprezentata prin dl Mladenovici Gabriel Sebastian, in baza procurii de participare-imputernicire nr. VP2M/1818 din data de 27 martie 2003 si mandat special M/716 din data de 27 martie 2003,
3. Societatea Comerciala ASIGURAREA ROMANEASCA ASIROM S.A., detinatoare a unui numar de 34.538 actiuni, reprezentand 1,065 % din totalul de 3.244.167 actiuni, reprezentata de dl Corneliu Tanase prin procura de participare- imputernicire nr. 128 din data de 27 martie 2003,
4. Societatea Comerciala RAFINARIA ASTRA ROMANA S.A., detinatoare a unui numar de 34.537 actiuni, reprezentand 1,06500 % din totalul de 3.244.167 actiuni, reprezentata de dl Corneliu Tanase prin procura de participare-imputernicire nr. 128 din data de 1536 martie 2003,
5. Ioan Niculae, asociat persoana fizica, detonator al unui numar de 4.484 actiuni, reprezentand 0,1400 % din totalul de 3.244.167 actiuni, reprezentat prin dl Mirea Marin in baza procurii de participare-imputernicire. Avand in vedere prevederile hotararii nr. 5 a adunarii generale extraordinare a actionarilor din data de 28 martie 2003, au decis asupra modificarii statutului societatii dupa cum urmeaza:
Art. 1. Statutul societatii se modifica astfel:

ARTICOLUL 15
Cvorum
15.1. Adunarea generala ordinara este constituita valabil si poate sa ia hotarari daca actionarii
prezenti sau reprezentati (atat la prima, cat si la a doua adunare) detin cel putin 90 % din capitalul
social, iar hotararile pot fi luate de actionarii ce detin sau reprezinta cel putin 75 % din capitalul
social.
15.2. Adunarea generala extraordinara este constituita valabil si poate sa ia hotarari daca
actionarii prezenti sau reprezentati (atat la prima, cat si la a doua adunare) detin cel putin 90 % din
capitalul social, iar hotararile pot fi luate de actionarii ce detin sau reprezinta cel putin 75 % din
capitalul social.

MONITORUL OFICIAL AL ROMANIEI, PARTEA a IV-a, Nr. 1290/3.V.2004
Societatea Nationala TUTUNUL ROMANESC - S.A., Bucuresti
ACT ADITIONAL al Societatii Nationale TUTUNUL ROMANESC - S.A.

ARTICOLUL 15
Cvorum
15.1. Adunarea generala ordinara este constituita valabil si poate sa ia hotarari daca actionarii
prezenti sau reprezentati (atat la prima, cat si la a doua adunare) detin cel putin 15 % din capitalul
social, iar hotararile pot fi luate de actionarii ce detin sau reprezinta majoritatea din capitalul social
prezent la adunare.
15.2. Adunarea generala extraordinara este constituita valabil si poate sa ia hotarari daca
actionarii prezenti sau reprezentati (atat la prima cat si la a doua adunare) detin cel putin 51 % din
capitalul social, iar hotararile pot fi luate de actionarii ce detin sau reprezinta majoritatea din capitalul social prezent la adunare.



Blanculescu, inalbitor pentru afacerea SNTR
29 Martie 2004 Ovidiu D. Popica, Vlad Macovei
Autoritatea Nationala de Control a facut public un raport in care arata ca din privatizarea SNTR statul nu a iesit pagubit.
Un raport al ANC scoate basma curata institutia lui Musetescu
Autoritatea Nationala de Control a facut public un raport in care arata ca din privatizarea SNTR statul nu a iesit pagubit. Documentul incearca sa demonstreze ca, atunci cind APAPS a vindut pachetul majoritar, un teren care era de citeva ori mai scump decit pretul incasat pe actiuni nu mai apartinea SNTR, punct de vedere sustinut, de altfel, si de ministrul privatizarii Ovidiu Musetescu. Presedintele Curtii de Conturi, Dan Saguna, a primit cu rezerve concluziile documentului ANC si a afirmat ca in prima parte a lunii aprilie va face publice rezultatele propriei investigatii.
Institutia condusa de Ionel Blanculescu a cercetat doar una dintre chestiunile care au stirnit controverse in jurul privatizarii SNTR: cea legata de situatia unui teren de peste sapte hectare, evaluat, chiar intr-un document oficial al guvernului, la 10 milioane de euro, despre care ?Evenimentul zilei? a considerat ca a fost facut cadou o data cu recenta privatizare. Raportul ANC arata ca SNTR nu mai avea acest teren de mai bine de zece ani. ?Terenul din Str. Girlei nr. 1 Bucuresti s-a aflat, incepind din 1991 si pina la data controlului ANC, in proprietatea exclusiva a SC Dragon Medical Complex?, arata una dintre concluziile raportului. Firma Dragon este o companie la care SNTR s-a asociat la inceputul anilor `90 si, potrivit raportului, a ramas actionara, ajungind sa detina acum aproape 80% din capitalul social. ANC incearca deci sa ne convinga ca APAPS nu poate fi suspectata ca a vindut SNTR fara sa puna la socoteala vreun activ valoros, pur si simplu pentru ca acel activ nu-i mai apartinea.
Intrebari fara raspuns
Demonstratia ANC vrea sa fie convingatoare, dar lasa fara raspunsuri o serie de intrebari. Prima este cum a fost posibil ca statul sa participe, in aprilie 2003, la o majorare de capital social, initiata chiar de APAPS, in urma careia a redevenit stapin pe SNTR cu un teren care, asa cum afirma documentul lui Blanculescu, nu ii mai apartinea din 1991. Cum a fost posibil ca un bun trecut in capitalul social, o data cu majorarea acestuia, sa fie retras fara ca sa fi avut loc o diminuare anuntata a capitalului social? De altfel, chiar raportul constata ca nu s-a putut spune transant al cui este terenul cu pricina decit anul trecut, cind s-a grabit lamurirea situatiei juridice tocmai pentru majorarea de capital din aprilie 2003. Apoi, cum este posibil ca acelasi bun sa figureze simultan in capitalul social a doua firme: Dragon (in care a fost adus de SNTR) si SNTR (in care a fost adus de stat)? Chiar si in varianta in care proprietar a fost din `91 firma Dragon, avind in vedere ca SNTR este majoritar in aceasta societate, dupa cum scoate in evidenta chiar raportul lui Blanculescu, rezulta ca noul proprietar al SNTR a preluat, o data cu pachetul majoritar, si controlul in compania care ar fi de fapt stapina terenului.? Deci, indirect, bucata de pamint ajunge tot in mina noilor prorietari, chiar daca pe o cale mai ocolita!
Alba neagra cu pamintul
In raport, functionarii ANC descriu o istorie incilcita a terenului din Baneasa. Cele 7,2 hectare au trecut dintr-o hirtie in alta, dupa vremuri. Il regasim, de pilda, in anexa unei hotariri de? guvern, prin care fiscul il pune sub sechestru pentru ca, dupa trei luni, o alta hotarire de guvern sa il scoata din mina portareilor, invocind statutul juridic neclar. La sfirsitul lui martie 2003, terenul capata, in cele din urma, in acte, un proprietar: SNTR. Asta nu impiedica statul sa-l foloseasca peste citeva zile ca sa redevina stapin pe Tutunul Romanesc. La sfirsitul lui 2003,? bucata de pamint devine iar minge de ping-pong in hirtii. SNTR vrea sa se retraga din Dragon, cu tot cu teren, operatiunea nu e validata de registrul comertului, se semneaza ca sa treaca la Dragon, dar Dragon il lasa la SNTR!
Saguna are indoieli fata de concluziile controlului
ANC n-ar fi trebuit sa faca acest control. Curtea de Conturi este singura institutie abilitata sa verifice cum s-au facut privatizarile. Noi avem propria noastra ancheta la SNTR si probabil la inceputul lunii aprilie vom prezenta raportul nostru. N-am vazut raportul ANC, dar am mari indoieli in legatura cu statutul juridic al terenului in cauza. Eu stiu ca, atunci cind cumperi ceva, cumperi tot. Si activul, si pasivul?, a declarat pentru ?Evenimentul zilie? Dan Drosu Saguna, presedintele Curtii de Conturi.
http://www.evz.ro/article.php?artid=150443

Fostul securist Ioan Niculae a pus mana pe 80 milioane de dolari printr-o "super-inginerie financiara", botezata de noi "morisca Nicolae"


Jaful ASIROM

Ioan Niculae s-a folosit de numele presedintelui PNTCD, Ion Diaconescu, si al premierului Radu Vasile pentru a acapara cea mai mare societate romaneasca de asigurari * ZIUA a aflat: in spatele lui Ioan Niculae se afla un general activ al SRI si Bebe Ionescu, fostul director general al FPS, demisionat recent in conditii misterioase
Cotidianul ZIUA a dezvaluit de curand ca fostul ofiter de securitate Ioan Niculae, printr-o "super-inginerie financiara", si-a adjudecat pachetul majoritar al ASIROM. Estimata la 80 milioane de dolari, ASIROM a ajuns pe mana lui Ioan Niculae, in timp ce Guvernul Vasile purta tratative cu un concern german pentru a privatiza cea mai mare companie de asigurari romaneasca. Astazi, va mai spunem ca, pentru a contracara manevra guvernului de privatizare a ASIROM, Ioan Niculae impreuna cu fostul director general al FPS, Bebe Ionescu, au conceput o morisca de deturnare a unor credite bancare simultan cu manipularea celor care, eventual, s-ar fi opus. Pentru a inchide gura eventualilor opozanti, tandemul Nicolae-Ionescu a dat sfoara in tara ca tot ce intreprinde este cu acordul presedintelui PNTCD, Ion Diaconescu, si sub protectia primului ministru Radu Vasile! Practic, "morisca Nicolae" a functionat astfel: in timp ce securistul, printr-o marire de capital ilegala, achizitiona pachetul majoritar al ASIROM deturnand un urias credit bancar solicitat pentru a cumpara titei necesar rafinariei ASTRA, Bebe Ionescu inchidea gura functionarilor din FPS, aruncandu-le in fata numele celor doi lideri taranisti. Desigur, FPS ar fi trebuit sa se opuna la aceasta majorare de capital sau sa participe proportional cu partea detinuta din ASIROM. Nu a facut-o pentru ca la carma FPS se afla chiar eminenta cenusie a escrocheriei, directorul general Bebe Ionescu. Evident, tandemul Nicolae-Ionescu avea nevoie si de un scut protector. El este metamorfozat in persoana unui general activ al SRI, un profesionist recunoscut si unul din cei care au acces la informatii "top secret".
http://www.ziua.ro/display.php?id=20751&data=1999-02-12&ziua=b7c2e934abf3b30c2deb620da3cd2c08
Mihai PALSU

"Asirom" (ASRA) isi va alege din nou administratorii
Compania "Concordia Romana", controlata de "Asirom", intra pe piata fondurilor de pensii ocupationale Actionarii minoritari ai "Asirom" au cerut actiunea in raspundere impotriva administratorilor, din cauza modului in care a fost preluata societatea "Concordia Romana", controlata pina atunci de oamenii de afaceri Alexandru Bittner si Adrian Petrache Actionarii "Asirom" au aprobat, la sfirsitul saptaminii trecute, transformarea companiei "Concordia Romana" in societate de administrare a fondurilor de pensii ocupationale si majorarea capitalului social al acesteia la doua milioane de euro, asa cum prevede legislatia, sustin surse din societate. Potrivit strategiei, "Concordia Romana" ar urma sa isi schimbe denumirea, preluind in titulatura si numele de "Asirom". Actionarul "Broadhurst Investments", care detine aproape 20% din "Asirom", s-a opus strategiei privind societatea "Concordia". Mai mult, "Broadhurst" a cerut introducerea actiunii in raspundere impotriva administratorilor "Asirom", considerind inoportuna preluarea "Concordia". "Asirom" a achizitionat "Concordia Romana" in primavara anului trecut, printr-o tranzactie de aproape 70 de miliarde de lei, in conditiile in care "Concordia" avea, potrivit datelor publicate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, active nete de doar 8 miliarde de lei. Pina atunci societatea era controlata de catre oamenii de afaceri Alexandru Bittner si Adrian Petrache, cunoscuti ca apropiati ai premierului Adrian Nastase. Propunerea "Broadhurst" nu a fost aprobata de ceilalti actionari, iar in acest caz actiunea in raspundere impotriva administratorilor "Asirom" ar putea fi introdusa separat de catre fondul de investitii. Surpriza adunarii generale a actionarilor a venit in momentul in care propunerea Consiliului de Administratie, privind investirea profitului ramas la dispozitia societatii in modernizarea unor sucursale, a fost respinsa chiar de catre actionarul majoritar. Profitul nerepartizat se ridica la peste 60 de miliarde de lei. Fondul de investitii "Broadhurst" a propus distribuirea lui sub forma de dividende, insa actionarul majoritar a decis ca profitul sa ramina in continuare la dispozitia societatii, invocind faptul ca noul director general, Fred Heath, ar putea avea o alta strategie. Actionarii "Asirom" vor decide la data de 10 septembrie asupra extinderii consiliului de administratie de la trei la cinci membri, alesi prin metoda votului cumulativ, asa cum prevede legislatia pietei de capital. Fondul de investitii "Broadhurst" a solicitat in luna iunie a acestui an realegerea Consiliului de Administatie al "Asirom", prin aplicarea votului cumulativ, asa cum prevede regulamentul din martie 2004 al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare. "Broadhurst" ar fi putut, astfel, sa aiba un reprezentant in administratia societatii, insa actionarii au decis ca numarul de administratori sa scada de la cinci la trei. ïn aceste conditii, administratorul propus de "Broadhurst" ar fi avut nevoie de 26% din voturi ca sa poata fi ales, conditie care nu a fost indeplinita. Chiar si dupa ce Consiliul de Administratie va avea din nou cinci membri, sansele ca "Broadhurst" sa aiba un reprezentant in administratie sint incerte, intrucit legislatia este interpretabila. Potrivit regulamentului CNVM, la cererea unui actionar semnificativ, alegerea consiliului de administratie pe baza metodei votului cumulativ este obligatorie. ïn cazul aplicarii metodei votului cumulativ, intreg consiliul de administratie va fi ales prin aceasta metoda. CNVM a emis in luna iulie un aviz, prin care precizeaza ca alegerea membrilor consiliului de administratie prin vot cumulativ se face doar cind in consiliul de administratie exista cel putin un loc vacant. Principalii actionari ai "Asirom" sint "InterAgro" SA - cu o participatie de 38,14%, "Broadhurst Investments" - 19,75%, "Rafinaria Astra Romana" Ploiesti - 17,88%, Postelnicu Tiberiu Bica - 11,54% si APAPS - 6,37%.
http://www.bursa.ro/cotidian/?pag=online 08/30/2004

Firma "Kronos Energy" - puntea de legatura dintre Ioan Niculae si noii patroni ai SNTR
Discretia din jurul privatizarii Societatii Nationale "Tutunul Romanesc" (SNTR) a generat speculatii pe seama faptului ca in spatele cumparatorului s-ar afla omul de afaceri Ioan Niculae, fostul patron al SNTR. APAPS si consortiul format din companiile "Galaxy Energy International" si CTS SRL Italia au semnat saptamina trecuta contractul de privatizare pentru "Tutunul Romanesc", tranzactia ridicindu-se la 12 milioane de euro, din care pretul pachetului de actiuni a fost de doar 1,6 milioane de euro. Pretul scazut obtinut de stat (de 25 de ori mai mic decit in urma cu trei ani) a stirnit rumori privind noii proprietari ai SNTR, necunoscuti in tara noastra. Cel mai des nume vehiculat ca s-ar afla in spatele consortiului a fost cel al fostului actionar majoritar al SNTR, Ioan Niculae, patronul Grupului "Interagro", care deruleaza afaceri in agricultura, petrol si asigurari. Seful APAPS, Ovidiu Musetescu, a precizat ca nu a gasit vreo legatura formala intre Ioan Niculae si cele doua firme din consortiu, nici pe "Internet" (?!), nici prin metodele specifice de cautare. Nici Ioan Niculae nu a confirmat vreo legatura cu firmele din consortiu, precizind chiar ca se va deplasa la Londra sa negocieze cu reprezentantii "Galaxy" vinzarea pachetului pe care "Interagro" il mai detine la SNTR. Ziarul "Bursa" a realizat o investigatie proprie care pare sa arate ca Ioan Niculae nu este strain de firma "Galaxy", principalul finantator al tranzactiei SNTR. Potrivit datelor noastre, "Galaxy Energy" este prezenta in tara noastra de aproape noua ani. Firma "Galaxy International Trading" SRL Bucuresti este detinuta in totalitate de catre "Galaxy Energy (East Europe)", inregistrata in Insulele Virgine Britanice la aceeasi adresa cu vehiculul financiar prin care "Galaxy Energy" Monaco a preluat SNTR. Mai mult, SRL-ul din Bucuresti, constituit in 1995, are ca unic administrator (potrivit ultimelor date ale Registrului Comertului), pe Barry Rothwell, aceeasi persoana cu directorul general (cel putin pina in 2001) al Grupului "Galaxy Energy". Sediul din Bucuresti al "Galaxy International" este in cladirea "Kronos Energy" (fosta "Dalpetrol" SRL), companie detinuta de "Sunoil Trading" Ltd. Bahamas. Surpriza apare de la reprezentantii societatii "Kronos": Gheorghe Albu si Aurel Bacila. Amindoi au fost alesi pe 19 decembrie 2002 ca administratori ai rafinariei "Astra Romana" Ploiesti, controlata de Ioan Niculae. "Kronos Energy" este si unul din sponsorii echipei de fotbal "Astra" Ploiesti, controlata si ea tot de Ioan Niculae. Patronul "Interagro" nu a putut fi contactat pina la inchiderea editiei ca sa comenteze aceste (posibile) coincidente. Un cotidian national a relatat saptamina trecuta ca Ioan Niculae este un apropiat si al lui Antonello Celestini, cel care s-ar afla in spatele CTS SRL Italia, a doua firma din consortiul care a cumparat SNTR. Antonello Celestini are afaceri de mai multi ani in tara noastra, inclusiv in domeniul tutunului. Companiile in care este asociat sau actionar Celestini sint "Tiber Tobaco" Curtici, "Agricola FM Alunis" si "Italia Imobiliar", toate din judetul Arad. Pe multa lume a surprins asocierea dintre o casa de comert din Anglia, cu activitate in petrol si gaze, si o companie italiana, implicata in afaceri cu tutun si agricultura, ca sa cumpere SNTR. Sa fi fost Ioan Niculae cel care le-a facut cunostinta? Cine este "Galaxy Energy" "Galaxy Energy Group" Ltd., inregistrata in Monaco, este controlata de corporatia japoneza "Itochu" impreuna cu cea americana "Chemoil", ambele avind activitati in comertul international cu petrol si produse petroliere. "Itochu" si "Chemoil" au cumparat fiecare, in anul 2000, cite de 25% din actiunile "Galaxy Energy". "Itochu" este, incepind din anul 1997, si actionar majoritar al "Chemoil", cu o participatie de 50%. Potrivit unui comunicat al "Chemoil", din anul 2001, "Galaxy Energy" este una dintre cele mai active companii din Europa in comertul cu petrol. Cifra de afaceri a Grupului "Galaxy" a fost in 2002 de 1,35 miliarde de dolari.
http://www.bursa.ro/cotidian/?pag=online 01/26/2004

S.N. Tutunul Romanesc, vanduta unui anonim
Societatea Nationala Tutunul Romanesc (SNTR) a fost privatizata a doua oara in decurs de patru ani. Dupa ce, intre 2000 si 2003, firma a apartinut controversatului om de afaceri Ioan Niculae si a reintrat in proprietatea statului in urma cu citeva luni, acum noul proprietar este un consortiu de doua firme, una din Insulele Virgine Britanice si cealalta din Italia. Dupa semnarea contractului de privatizare, care a avut loc ieri, au si aparut controversele: cine este cu adevarat in spatele acestor firme si care sint realele lor interese in Romania.(Vlad Macovei)

Consortiul Tobacco UE/2003, noul proprietar al SNTR, este format din firmele CTS din Italia si Galaxy Energy International, inregistrata in Insulele Virgine Britanice. Pretul platit pentru pachetul majoritar este de 1,6 milioane de euro. Totalul efortului financiar al investitorului se ridica la 12 milioane de euro, diferenta fiind plata unor datorii comerciale asumate si investitii. “CTS este o firma care se ocupa de cultivarea si procesarea tutunului. Ei nu fabrica tigarete, ci livreaza fabricilor materia prima. Galaxy International este o firma care se ocupa cu mai multe activitati, dar cea mai importanta este exploatarea de vapoare”, a spus Stephen Jarvis, avocatul ce a reprezentat consortiul la negocieri. Jarvis a refuzat sa ofere mai multe detalii despre cele doua companii, atit legate de activitatile lor, de rezultatele financiare, de conducere sau de actionariat. “Galaxy a adus stabilitatea si sustinerea financiara, iar CTS a venit cu experienta in domeniul tutunului, conditii pe care noi le-am solicitat celor interesati de aceasta privatizare”, a spus Ovidiu Musetescu, presedintele APAPS.

Interagro se regrupeaza
Atit Musetescu, cit si avocatul consortiului au sustinut ca intre actualul cumparator si fostul actionar majoritar, Ioan Niculae, nu exista nici o legatura. “A fost facuta o verificare de catre APAPS si nu am gasit nici o legatura intre domnul Niculae si cele doua firme din consortiu”, a afirmat Ovidiu Musetescu. Ioan Niculae, presedintele Interagro, a pierdut controlul la SNTR pe 1 aprilie 2003, dupa ce acumulase in trei ani datorii suplimentare de 700 de miliarde lei, iar productia a ajuns sa fie oprita, printr-o majorare de capital cu o serie de terenuri care au adus din nou statul in postura de stapin. Interesele lui Ioan Niculae continua sa existe la SNTR chiar si dupa aceasta privatizare. El este inca actionar semnificativ in societate, cu mai bine de 40% din actiuni. Daca in urma cu citeva luni, patronul de la Interagro sustinea in presa ca isi va vinde actiunile la SNTR o data cu reprivatizarea facuta acum, acest lucru nu s-a realizat. “Sper ca actionarul majoritar se va intelege bine cu ceilalti actionari”, a spus Ovidiu Musetescu.

Cine sint cumparatorii
Firma italiana "CTS" (Cooperativa Tabacchi Sangiustino, din Umbria) il are in frunte pe Antonello Celestini, expert in cultivarea si procesarea tutunului in Italia, dar si in Romania unde, prin firma “Tiber Tobaco” din Arad, este angrenat in cultivarea tutunului pe suprafete importante. In ultimii ani, productia de tutun realizata de Celestini in Romania este procesata la fabrica de tigarete de la Rimnicu Sarat a SNTR.
Firma "Galaxy Energy International" SRL BVI din Insulele Virgine Britanice este identificata de publicatia on-line “Curierul Conservator”, editata in diaspora, ca avind radacini americane. Mai exact la Denver (Colorado), unde este inregistrata o firma cu un nume asemanator, “Galaxy Energy Corporation”. Firma americana din Denver este prezenta deja pe piata romaneasca: a cumparat anul trecut o alta firma din Colorado, “Pannonian International” Ltd., iar aceasta a obtinut o importanta concesiune pentru exploatari de gaz din minele de carbune de pe Valea Jiului (cca 12.000 de hectare). La sfirsitul anului, “Pannonian International”, membra a holdingului din Denver, a cerut extinderea concesiunii pe inca 60.000 de hectare.

O posibila miza: terenuri de valoare la Baneasa
In 2003, SNTR a trecut de la Ministerul Agriculturii la APAPS, prin includerea in patrimoniul SNTR a unor terenuri. Surse din SNTR sustin ca ar fi sase hectare la Baneasa, care ar valora pe piata imobiliara cam 24 de milioane dolari.

Potrivit acelorasi surse, consortiul cistigator si-ar putea amortiza integral investitia dintr-o eventuala vinzare a terenurilor din Baneasa si ar ramine cu un bonus de citeva milioane bune, la care se adauga fabricile si restul patrimoniului. Si Ioan Niculae/InterAgro (detinatori a 44 la suta din actiunile SNTR la data vinzarii) au de cistigat: potrivit legii, li se sterg datoriile bugetare in valoare totala de 122 milioane dolari.

Colosi exclusi din start
Pe 8 decembrie 2003, APAPS a decis scoaterea la privatizare a SN Tutunul Romanesc (SNTR), termenul limita de depunere a ofertelor fiind 23 decembrie 2003.
Dosarul de prezentare elaborat de APAPS (detinator a 56% din actiunile SNTR) avea 600 de pagini, costa 300 milioane lei si prevedea trei conditii preliminare pentru calificarea la negocieri a unui potential investitor: o cifra de afaceri anuala de un miliard de dolari, inexistenta restantelor din privatizari anterioare si o expertiza dovedita in cultura si procesarea tutunului.
Doua dintre conditii au tinut departe de concurs multinationalele din Romania (care, impreuna, detin peste 80 la suta din piata romaneasca de tigarete). Primul obstacol: cifra de afaceri impusa de APAPS: piata totala a tigaretelor din Romania, cu cele de contrabanda cu tot, abia atinge, anual, un miliard de dolari.
Al doilea obstacol: potentialului investitor nu i se cere sa fie specializat in fabricarea de tigarete (cum era normal, fiind vorba de principalul obiect de activitate al SNTR), ci sa aiba experienta in cultura si procesarea tutunului. Cu aceste doua conditii din caietul de sarcini au fost tinuti la respect toti colosii cu traditii in fabricarea de tigarete.
Vlad Macovei / Ioan Georgescu
http://www.evz.ro/article.php?artid=143607

Guvernul trimite detectivi straini la Tutunul Romanesc
1 Februarie 2006 Cristian Matache
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va angaja, conform unei ordonante a Guvernului, un consultant extern in vederea efectuarii unei investigatii asupra modului cum a fost incheiat contractul de stingere a unei datorii mai vechi, in valoare de 210 miliarde de lei, pe care Ministerul Agriculturii o are la firma Interagro, aflata in proprietatea lui Ioan Niculae. Datoria a fost trecuta din curtea Agriculturii in cea a AVAS. La prima vedere, motivul pentru care s-a adoptat o astfel de ordonanta este acela de a verifica daca suma in cauza este justificata sau nu. Insa, semnatarii actului normativ - premierul Calin Popescu-Tariceanu, ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, seful AVAS, Razvan Orasanu, si ministrul finantelor, Sebastian Vladescu - bat mult mai departe. Tinta lor este Ioan Niculae. Acesta a castigat in anul 2001 dreptul de a deveni proprietar al Societatii Nationale Tutunul Romanesc. In urma unei decizii judecatoresti, contractul de privatizare a fost anulat pe motiv ca Niculae nu a respectat clauzele.
Secretul din insule
Ulterior, SNTR a fost vandut unui consortiu, TOBACCO 2003/UE, format dintr-o firma inregistrata in Insulele Virgine Britanice si una din Italia. Exista suspiciunea ca in spatele acestui consortiu se afla acelasi Niculae. Daca va reusi sa demonstreze ca lucrurile stau intocmai, statul roman va fi scutit de plata celor 210 miliarde de lei, adica 5,6 milioane de euro, intrucat prin clauzele contractului de privatizare consortiul mai sus citat va trebui sa plateasca datoriile SNTR in valoare de 5,5 milioane de euro.
http://www.evz.ro/article.php?artid=210358

Comments:
Privatizarea SNTR - o fraudă împotriva contribuabililor Eugen Nicolăescu
29 01 2004

Partidul Naţional Liberal consideră că recenta privatizare a Societăţii Naţionale Tutunul Românesc reprezintă un grav caz de corupţie care reclamă intervenţia urgentă a organelor competente de anchetă şi a factorilor politici.
Privatizarea acestei societăţi ridică serioase semne de întrebare, din mai multe puncte de vedere. În primul rând, este mai mult decât dubios faptul că reprezentanţii PSD au acceptat vânzarea SNTR la preţul de 16 milioane de dolari, când, în anul 2000, consideraseră că preţul de 130 milioane de dolari pentru aceeaşi tranzacţie este prea mic. Nu trebuie uitat, de asemenea, că statul român a acceptat ştergerea datoriilor de 122 milioane de dolari ale SNTR, ceea ce înseamnă că această vânzare a adus bugetului statului nu un câştig, ci o pierdere semnificativă. În aceste condiţii, este evident că actuala putere a urmărit, cu bună ştiinţă, devalorizarea societăţii şi vinderea acesteia către clientela sa politică.
În al doilea rând, deşi i s-a solicitat ministrului Ovidiu Muşetescu să explice motivul acestei scăderi de preţ, domnia sa nu a considerat de cuviinţă să ofere un răspuns. La cererea privind verificarea acestei privatizări, Curtea de Conturi a motivat că nu are suficient personal şi că, oricum, ea nu reprezintă o prioritate. Această explicaţie ne îndreptăţeşte să credem fie că instituţia condusă de Dan Drosu Şaguna nu vrea să se implice, fie că ea răspunde, din nou, unei comenzi politice.
Având în vedere cele prezentate, PNL solicită Parchetului Naţional Anticorupţie să urgenteze declanşarea unei anchete asupra privatizării SNTR. De asemenea, solicităm Preşedintelui României să îl tragă la răspundere pe ministrul Ovidiu Muşetescu în legătură cu acest caz, în conformitate cu Legea răspunderii ministeriale şi primului ministru Adrian Năstase, să exprime un punct de vedere în legătură cu situaţia apărută la SNTR. Nu în ultimul rând, cerem Curţii de Conturi să renunţe la obedienţa politică de care a dat dovadă până în prezent şi să iniţieze un control asupra privatizării în cauză.
www.pnl.ro/index.php?id=dp1541
 
DE CE NU SCRIETI MAI DEPARTE CUM VOR SA VANDA TERENURILE SI SA CONSTRUIASCA CARTIERE DE VILE. CUM VOR IARASI POMANA DE LA MINISTERUL AGRICULTURII PENTRU SUBVENTIA DE TUTUN.
 
SI ASA DACA SCRIETI ESTE TOT AIA PENTRU CA II DOARE IN PISPE NU SE INTAMPLA NIMIC NU DEGEABA SUNTEM PE LOCUL I LA CORUPTIE
 
The belt could be worn wherever so you can get a superb function out taking a cat nap or
washing house.

my blog ... flex belt discount
 
The flex waistband needs a load of consumers.

my website: The Flex Belt
 
Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?